City Home – нов дом без уловки

Кратки съвети към купувачите на ново жилище – част I-ва

Симона Стехова, мениджър „Продажби“ в „Сити Пропъртис“ ЕООД

Собственият нов дом винаги е бил и ще бъде една от първостепенните мечти в живота на всеки. Намирането му обаче, вместо положителна емоция, нерядко се оказва „тежка работа”, най-често изпълнена със стрес, негативни преживявания, загуба на време и множество излъгани очаквания.

Бихме желали да прочетете внимателно съветите ни по темата!

Първото, на което трябва да обърнете внимание е предпочитаният район за живеене или инвестиране. Обмисляйте в перспектива! Колкото и да ви убеждават, че „поляните“ на тихо, спокойно и комуникативно място са „топ локацията“ в Пловдив, когато повисите всяка сутрин и вечер в трафика на 10-ина светофара или пред жп-прелез, неминуемо ще се усъмните дали сте направили най-точният избор.

Следващата ни препоръка е да проучите внимателно посредническата агенция и инвеститора. Много са публичните източници на информация за всяка компания. Потърсете кога е създадена, какви проекти е изпълнила, отзиви от клиенти и контрагенти. Ако не намерите нищо или прекалено малко, инвестицията ви е в риск.

Не е задължително да търсите директен контакт с инвеститора. Гледайте на агенциите за недвижими имоти като част от целия инвестиционен процес. Лоялните агенции могат да договорят по-добри условия за вас. Ще ви консултират за цени, локация, договори с инвеститорите, преговори за финансиране и всяка необходима информация.

След първоначалния етап на избор на локация, инвеститор и агенция обърнете внимание и на някои важни детайли, които касаят конкретното жилище.
Поискайте от агенцията или инвеститора да се запознаете с проектната документация. Там има всичко: чиста площ на апартамените, разпределение и брой апартаменти на етаж (повече от 6 са само в хотели и общежития), височина на апартаментите, големина на терасите (да са по-широки поне от номера на обувките Ви).

Избирайте помещения с правилни форми. Те са подходящи за разнообразни интериорни решения, без да трябва да влагате допълнителни средства в сложни дизайнерски измислици, за да напаснете дивана в чупката до колоната.

Интересувайте се от качеството на дограмата, вратите, дебелината на топлоизолацията на сградата, как са изпълнени общите части, големината на избени/складови помещения (не всичко временно ненужно можем да съберем на терасата).

Най-често срещаната грешка по време на избора е неглижирането на покрива на сградата. Това, че сте си харесали апартамент на втория етаж не означава, че не е ваша работа какво се случва на покрива. Пише го в Закона за етажната собственост. В 21-ви век звучи смешно и нелепо да коментираме „покривът протече“. От многото варианти за елиминиране на този „проблем“, нашият технически отдел избра следното решение: Два слоя течна хидроизолация, монтажно лепило на гребен, топлоизолация XPS/12см., лек бетон с наклон към воронките, два пласта хидроизолация с газопламъчно полагане, като горният слой е с посипка. Изключително надеждно решение.

Като стана дума за закон, има ясно и точно регламентирани изисквания за брой паркоместа и/или гаражи за всяка една сграда. Може да проверите в Закона за устройство на територията.

Очаквайте следващата ни публикация на тема: Най-подходящите и печеливши локации за инвестиция в нов дом в Пловдив.